Pontus Kandelin - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Pontus Kandelin

För Pontus Kandelin blev reservofficersutbildningen ett sätt att behålla en fot i det militära – och samtidigt ta ett kliv framåt.

Pontus kombinerar den civila tjänsten med reservofficersutbildning

Pontus Kandelin arbetar som digital redaktör på Relation & kommunikation vid HR-centrum. Han har tidigare varit anställd som soldat vid Livregementets Husarer, K 3, och varit på flera insatser men har numera en civil roll. Det var just efter en insats som idén att bli reservofficer dök upp.

– Det var när jag kom hem från Mali 2020 som tanken väcktes, berättar Pontus. Jag hade inte arbetat militärt på ungefär fyra år innan dess och kände att jag ville behålla kompetensen. Samtidigt trivdes jag i min civila tjänst och ville inte lämna den.

Tanken att utbilda sig till reservofficer växte och 2021 sökte han till utbildningen.

– Jag insåg att jag som reservofficer får chansen att utveckla mig själv och mitt ledarskap samtidigt som jag kan fortsätta arbeta militärt då och då, säger Pontus.

I somras påbörjade han en delad AROU – anpassad reservofficersutbildning – för att bli specialistofficer i reserven. Utbildningen är delad på så vis att du läser 10 veckor två somrar i rad. Som specialistofficer i reserven kan Pontus kallas in till sitt förband några gånger om året. Det kan exempelvis vara för att hjälpa till som instruktör under grundutbildningen eller delta vid en övning.

– Kursinnehållet har varit riktigt intressant, säger Pontus. Vi har fått lära oss allt från säkerhetspolitik till pedagogik och taktik. Det har såklart varit mycket fokus på ledarskap. Utöver det har vi haft inspirerande lärare som lever precis som de lär.

Ledarskap och reflektion det viktigaste

De första veckorna ägnades åt att lära känna såväl gruppen som sig själv och utveckla sitt ledarskap.

– Vi fick reflektera över oss själva och hur vi som ledare agerar i olika situationer, förklarar Pontus. Att reflektera så som vi gjort har gjort det lättare för mig att förstå vem jag är som ledare.

Pontus menar att sättet att reflektera kring sitt agerande och sitt ledarskap är det viktigaste han tagit med sig från utbildningen hittills.

Unik gemenskap

Gemenskapen i Försvarsmakten är något särskilt och en grupp under en utbildning som denna kommer nära varandra, menar Pontus. 

– ​Jag kände samma sak nu som jag gjorde under min grundutbildning. Du umgås intensivt och svetsas samman som grupp. Det bildas en gemenskap som jag tror är unik för Försvarsmakten. Om du vill behålla en fot i det militära och få bära uniform ibland, så rekommenderar jag varmt att söka reservofficersutbildningen. ​

Vill du veta mer om hur det är att vara reservofficer och när du kan ansöka? Läs mer här: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/jobba-i-forsvarsmakten/tre-inriktningar/officer/reservofficer/