Medarbetarporträtt - Joel - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Joel

Joel Fortifikationsverket

Joel tog steget från drifttekniker till driftchef

Foto: Johan Strindberg

”Jag bestämde mig för att satsa på en intern karriär.”

Hösten 2013 snubblade Joel över tjänsten som drifttekniker på Fortifikationsverket i Halmstad. Han sökte – och fick jobbet.

– På den tiden hade jag dålig koll på Fortifikationsverket. Försvarsmakten nämns ju ofta, men inte alla andra som bidrar till Sveriges försvarsförmåga.

Några år senare, när en nära kollega bytte distrikt och driftchefen slutade, tog sig Joel en funderare på sin egen framtid.

– Jag bestämde mig för att söka chefstjänsten och satsa på en intern karriär. Under rekryteringen fick jag möjlighet att prova som tillförordnad driftchef.

Ett krav för att få chefstjänsten var ledarskapsutbildning. Joel fastnade för UGL, Utveckling av Grupp och Ledare.

– Från början var jag osäker på vad jag skulle kunna tillföra, men jag fick väldigt positiv feedback. Erfarna chefer berättade att de lärt sig lite av mig med. Det stärkte självförtroendet.

Som tillförordnad driftchef arbetade Joel med rekrytering av drifttekniker ena dagen, för att nästa dag bli intervjuad för tjänsten som driftchef. Han gick hela vägen.

– De pekade bland annat på att jag har många idéer och tar egna initiativ för att utveckla verksamheten. Det är också den biten jag tycker är allra roligast.

Sedan januari 2020 är Joels ansvar att planera driften av Fortifikationsverkets fastigheter i Halland, att lägga upp strategier för att uppnå så bra tillsyn och skötsel som möjligt. Kundkontakter, personalansvar och rekrytering ingår också i jobbet.

– Fortifikationsverket är en trygg arbetsgivare och en bra arbetsplats med familjär stämning och positivt klimat.