Medarbetarporträtt - David Malmström - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

David Malmström

Resan till jobb på BAE Systems Bofors i Karlskoga har gått över hela landet för David Malmström.

David Malmström, beräkningsingenjör på BAE Systems Bofors

Foto: Fredrik Larsson, BAE Systems Bofors

Sedan 2019 arbetar han som beräkningsingenjör på Utvecklingsavdelningen i Bofors.

Han bor numera i Kristinehamn tillsammans med sin sambo som också hittat jobb på nya bostadsorten. David är uppväxt i Höör i Skåne, men hamnade i Luleå när han studerade rymdteknik med flygteknisk inriktning. Gymnasiet gick han på Polhemsskolan i Lund där han pluggade spetsutbildning i fysik.

David Malmström visste redan i 8:an på högstadiet att han ville bli ingenjör. Siktet var inställt på rymdteknik i Luleå där det fans tre stycken inriktningar; Elektronik inriktning, Astrofysik och Flygteknisk inriktning. David valde den flygtekniska inriktningen, en inriktning som numera tyvärr har blivit borttagen från rymdteknikutbildningen.

Så David tycker han hade tur som hann gå utbildningen och vägen till jobb på BAE Systems Bofors i Karlskoga gick via examensarbete. Det passade utmärkt då han också visste att han ville få jobba inom försvarssektorn. David arbetar som beräkningsingenjör med ytterballistik och är anställd i företaget sedan februari 2019.

– Jag började 2018 med att skriva examensarbete på Bofors, vilket ledde till vidare anställning i företaget. Under min anställning har jag fått arbeta med det jag lärt mig under min utbildning men även fått agera handledare åt andra exjobbare. Att arbeta inom försvarsindustrin är spännande och en mycket positiv utmaning då det vi gör handlar om spetsteknologi. Våra system ska stå pall för det yttersta och det vi gör måste därför hålla högsta kvalitet för att vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden, och för att leverera god kvalitet till våra kunder världen över, säger David.

Han tycker att det roligaste är att göra beräkningar och simuleringsmodeller. Det utgår nästan alltid från ett krav för ett system som ska uppfyllas. – Då kommer vi beräkningsingenjörer in. Jag jobbar bland annat med ballistikberäkningar och med en del utvecklingsarbete. Det är jättekul att få komma på något helt nytt, det gör att jag får utmana mig själv och utvecklas, fortsätter David.

Det finns fortfarande mycket att lära säger David som trivs jättebra med det han gör nu, men det finns också goda möjligheter att utvecklas i företaget.
– Just nu trivs jag väldigt bra med att få jobba med beräkningar och ballistik och jag trivs med arbetskamraterna och att jobba i Bofors. BAE Systems Bofors är ett medelstort och familjärt företag i Karlskoga, samtidigt som vi tillhör den amerikanska delen av den brittisk-amerikanska försvarskoncernen BAE Systems som har totalt 85 000 anställda världen över.

Några av de möjligheter som finns att utvecklas framöver är att specialisera sig ännu mer och gå in i en expertroll. David säger att han i första hand vill fördjupa sig. Men han tycker också att ledarskap och att leda är något som känns kul. På frågan om han kan tänka sig att bli chef eller ta på sig en större ledarroll, svarar David; Då går man mer åt att bli generalist, men det är såklart en annan utvecklingsmöjlighet. Man kan till exempel bli delprojektledare i något projekt, det kan jag nog tänka mig i framtiden.

-En av fördelarna på BAE Systems Bofors är att man verkligen får testa och använda sina kunskaper från utbildningen och man har ett tätt samarbete och nära kontakt med kollegorna. Det är snabba beslutsvägar i företaget och man får snabbt ta mycket ansvar. Det är utvecklande och stimulerande, avslutar David och tillägger att det är en förmån att få hamna så rätt direkt efter utbildningen.