Medarbetarporträtt
Stig Rydell
Vad gör man när man går i pension, men fortfarande har mycket att ge? Man fortsätter att bidra. Det är precis vad Stig Rydell gör. Efter en lång och bred karriär inom Försvarsmakten delar han nu med sig av sin omfattande kompetens som projektledare på deltid hos Combitech.
Stig Rydell arbetar deltid som projektledare på Combitech. Med sin bakgrund stärker han arbetet med framtidens försvarslösningar.
Foto: Combitech
Från specialist till generalist
Att sammanfatta Stig Rydells karriär inom Försvarsmakten kräver mer än några rader. Hans erfarenheter spänner över allt från luftövervakning och underrättelsetjänst till rollen som utvecklingschef för informationssystem. Han har varit lärare i militär strategi och säkerhetspolitik i både Norge och Finland, samt chef för avdelningen för flygoperationer vid Försvarshögskolan. Han har även arbetat inom Nato, för att nämna några exempel. Som Stig själv uttrycker det: ”Man börjar som specialist och slutar som generalist.”
Karriären började tidigt, genom engagemang i Flygvapnets ungdomsverksamhet. Det, i kombination med ett starkt intresse för flyg och teknik, lade grunden för en livslång resa präglad av nyfikenhet, lärande och kunskapsdelning.
Från erfarenhet till resultat
Med sin gedigna kunskap identifierade Stig och medredaktören Mats Olofsson ett tomrum på bokmarknaden kring drönare, ett område som samtidigt väckte stort intresse. Resultatet blev boken ”Drönare/UAS – teknik och förmågor”, som kom till med hjälp av deras gemensamma expertis och generösa insatser från 25 frivilliga medförfattare.
– Vi såg ett stort behov av kunskap inom det här området. Alla som deltog i projektet gjorde det ideellt, och jag är otroligt tacksam för det. Det här var verkligen ett lagarbete. När boken väl var klar kunde vi känna oss stolta, den blev både kvalitativ och helt rätt i tiden.
Boken sålde snabbt slut och uppmärksammades även av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, som tilldelade Stig och Mats en medalj för deras redaktionella arbete.
– Att få den utmärkelsen är oerhört hedrande. Det visar att vårt arbete gjort skillnad, och att engagemang lönar sig. När man brinner för något är det väldigt tillfredsställande att bli erkänd för det.
Fortsatt drivkraft efter pensionen
Vad är det då som får Stig att fortsätta arbeta, trots pensionen? Svaret är enkelt: en vilja att utvecklas. Han tycker om att bidra och ser sin långa erfarenhet som ett verktyg för att forma framtiden, vare sig det handlar om bokprojekt eller projektledning.
En av de saker han lyfter fram som särskilt positivt med Combitech är människorna, och värdet i mångfald.
– Det är inspirerande att arbeta i en miljö där åldrar, bakgrunder och perspektiv blandas. Combitech har alltid strävat efter att kombinera ungt och erfaret, civilt och militärt, män och kvinnor. Det skapar en stark gemensam kunskapsbas.
Meningsfulla möten
Utanför arbetet kopplar Stig gärna av med praktiska projekt, särskilt renovering och bygge åt sina barnbarn. Det blir en skön kontrast till de mer intellektuella arbetsuppgifterna. Han uppskattar också mötet med nya människor.
– Jag gillar att träffa nya människor, lära mig nytt och ta del av andras berättelser. Det är också en av anledningarna till att Combitech är en så stimulerande arbetsplats, här finns människor från många olika miljöer.
Att forma ett motståndskraftigt samhälle
Vad innebär det då att bidra till ett smart och motståndskraftigt samhälle? För Stig handlar det om att vara framåtblickande, att använda sina erfarenheter som språngbräda för att skapa något bättre. Det tankesättet delar han med sina kollegor.
– Det är ett privilegium att få arbeta med så engagerade människor. När alla i ett team vill åstadkomma något tillsammans är det både roligt och meningsfullt att leda. Och precis så är det på Combitech.