Magnus Ekhall - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Magnus Ekhall

Magnus Ekhall arbetar som mjukvaruutvecklare för inbyggda system i kryptoprodukter på Sectra och har alltid varit intresserad av teknik och säkerhet.

Möt Magnus Ekhall på Sectra

 – Att få arbeta med en produkt som verkligen gör skillnad och är essentiell för samhället, samt att få göra det tillsammans med härliga kollegor, det är något som är väldigt roligt och som definitivt motiverar mig i mitt arbetsliv.

Magnus Ekhall arbetar som mjukvaruutvecklare för inbyggda system i kryptoprodukter på Sectra och har alltid varit intresserad av teknik och säkerhet. Hans intressen ledde honom från uppväxten i Huskvarna till Linköpings Universitet där han valde att utbilda sig till civilingenjör inom datateknik. Efter att ha arbetat på olika teknikföretag i några år fick han för två år sen syn på en platsannons om en ledig tjänst som såg ut att vara skriven direkt till honom. Den efterfrågade kunskaper inom området som han jobbat med tidigare, samt ett stort intresse för säkerhet och kryptografi.

– Jag var redan som liten intresserad av hur olika lås fungerade, nu arbetar jag inte med direkt fysisk säkerhet längre, men mitt intresse för säkerhet började tidigt.

Magnus kunde minst sagt relatera till annonsen då han på sin fritid bedriver forskning inom historisk kryptografi. I Europa är det en relativt liten gemenskap som forskar i ämnet, men den senaste konferensen de hade i Amsterdam var de ett hundratal deltagare. Globalt är intresset större och i USA finns det ett museum tillägnat historisk kryptografi som den amerikanska federala myndigheten NSA (National Security Agency) upprättat berättar Magnus.

Innan Magnus började på Sectra arbetade han i samma byggnad, fast för ett annat företag. 

 – Jag fick upp ögonen för Sectra redan då. Man märkte i korridorerna när de hade interna events och sammankomster. De verkade ha väldigt roligt tillsammans, vilket jag också fick bekräftat när vi en vinter hade ett gemensamt Lucia-firande i byggnaden.

Det är motiverande att arbeta med en produkt som verkligen gör skillnad för samhället. Det är extremt viktigt att kryptoprodukter fungerar som de ska. En viktig nyckel som gör det möjligt anser Magnus beror på att hela kryptoteamet sitter tillsammans.

– På tidigare arbetsplatser har jag fått kommunicera med hårdvaruteamet genom digitala lösningar då de ofta suttit på en annan kontinent, nu kan jag bara promenera bort till kollegorna i korridoren bredvid när jag har frågor till dem.

Vad anser du är viktiga egenskaper för att passa som mjukvaruutvecklare av kryptoprodukter?

– De produkter vi tar fram är väsentliga för hela samhället, vilket innebär att man bör vara noggrann och orädd för att dyka ner på djupet i det tekniska för att utveckla de bästa produkterna, ett tekniskt intresse är med andra ord grundläggande. Jag tror även man bör gilla problemlösning, Linuxmiljön och att arbeta i gränslandet mellan mjukvara och hårdvara. Som mjukvaruutvecklare tycker jag att det är extra kul när jag får tillfälle att använda oscilloskopet som hjälp för att lösa ett mjukvaruproblem, då har jag alltid en bra dag på jobbet. Nyfiken är också ett viktigt ord, ingen kan allt men allt går att lära sig. Dessutom arbetar vi i team på Sectra och gillar att fika, så det är ju ingen nackdel om man är social och gillar fikabröd.