Hans Gunarsson - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Hans Gunarsson

– Att arbeta med produkter som bidrar till ett säkrare samhälle och samtidigt få en gedigen utmaning, berättar Hans, var det som främst lockade honom in i kryptovärlden och till Sectra Communications.

Det var ett tips från en konsultfirma som gjorde att Hans fick upp ögonen för Sectra. Intresset för företaget ökade när han gjorde lite egen efterforskning kring Sectra och insåg att företaget fokuserade på två spännande framtidsbranscher – medicinsk IT och cybersäkerhet. Det var det senare som intresserade honom mest.

Idag jobbar Hans som mjukvaruutvecklare på avdelningen Enterprise Mobile Security, som utvecklar mobila säkerhetslösningar som hjälper kunder att hantera känslig information vid distansarbete. Hans utvecklar applikationer för Android-plattformen med fokus på att skapa en säker arbetstelefon. Det har gått ett och ett halvt år sedan Hans började arbeta på Sectra och han har redan samlat på sig en hel del erfarenhet, alltifrån att utveckla programvara till att arbeta i team.

–  Det är väldigt kul att arbeta med utveckling och att skriva kod. I mitt team bidrar alla med idéer, man får ta mycket ansvar och det är kul att vara en del av hela utvecklingsprocessen.

Hans arbetar i ett litet sammansvetsat team som utvecklar produkten från grundidé till slutprodukt. Detta anser Hans är en stor fördel man får som utvecklare på Sectra Communications – möjligheten att vara en del av en större koncern och fortfarande få känslan och de varierande utmaningar som kommer med ett mindre företag.

Sectra Communications arbetar med produkter som skyddar känslig information på en hög nivå, därför är det viktigt att produkterna som utvecklas håller en hög kvalité säkerhetsmässigt – och samtidigt är användarvänliga. Säkerhet ska inte vara krångligt för slutanvändaren. Enligt Hans är detta en spännande utmaning som han och hans team arbetar med.

–  En av de mest spännande utmaningar som jag har stött på under tiden på Sectra är systemövergripande frågor. Till exempel behöver vi i teamet ta ställning till: Hur designar vi systemet för att uppnå den säkerhet som krävs? Vad behöver krypteras och vilka algoritmer ska användas? Jag får ständigt lära mig nya koncept och hitta bra lösningar på problem, som en relativt nyutbildad utvecklare är detta riktigt roligt.

Att vara ute i arbetslivet är enligt Hans en stor skillnad i jämförelse med universitetstiden vid Linköpings Universitet. Han ser nu en kontinuitet i det han gör på ett helt nytt sätt. Hans förklarar att under universitetstiden upplevde han att man jobbade mycket individuellt mot egna mål. På Sectra jobbar han istället tillsammans med sitt team mot gemensamma mål – vilket är både roligare och mycket motiverande.

–  Det jag tycker är trevligt med kulturen på Sectra är att man förväntas agera efter bästa förmåga och man kan även förvänta det samma av sina kollegor. Jag har många engagerade och intresserade kollegor och jag upplever att folk gärna tar sig tiden att hjälpa varandra.