David Malmström - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

David Malmström

David Malmström har alltid varit intresserad av försvarsfrågor. Nu är han en del av Sveriges totalförsvar som beräkningsingenjör på BAE Systems Bofors.

David Malmström, beräkningsingenjör hos BAE Systems Bofors.

Foto: Fredrik Larsson

David Malmströms resa mot ett jobb inom försvarsindustrin började redan på Luleås tekniska universitet. I samband med studier i rymdteknik med flygteknisk inriktning skrev David sitt examensarbete hos BAE Systems Bofors i Karlskoga. Examensarbetet resulterade sedermera i en flytt till Kristinehamn och en anställning inom företaget. Sedan våren 2019 arbetar han som beräkningsingenjör med fokus på ytterballistik. Det var verkligen ingen slump att David hamnade just inom försvarssektorn.

– Det här är den industri jag har haft siktet inställt på ända sedan nionde klass i grundskolan. Jag har alltid varit intresserad av försvarsfrågor och hela försvarsindustrin som sådan. Jag ville också söka mig till det området som är absolut svårast och det är precis det jag arbetar med idag, konstaterar David.

När man arbetar med ytterballistik inom försvarsindustrin befinner man sig i en miljö präglad av spetsteknologi. För att företagets produkter ska vara konkurrenskraftiga på den globala marknaden måste det som David och hans kollegor levererar alltid vara av högsta kvalitet.

– Denna typ av arbete kräver ett ständigt lärande och det tillkommer nya saker hela tiden. Min kunskapsmässiga resa har varit helt enorm sedan jag kom hit. En vanlig dag kan bestå av att sätta upp simuleringsmiljöer för projektiler och se hur dem beter sig i luften eller göra banberäkningar vid skjutningar och se så att man hamnar rätt i träffbild. Våra system ska ju stå pall för det yttersta vilket ställer höga krav på det vi gör, förklarar David.

Även om arbetsuppgifterna innebär en hel del självständigt arbete så är samarbetet med kollegorna alltid närvarande. Det är endast en handfull personer inom företaget som arbetar med ytterballistik och man finns alltid där för varandra när någon behöver input.

– Man kan säga att vi som arbetar med ytterballistik arbetar mycket självständigt och under eget ansvar, men samarbetar kring vissa frågor. Jag utbyter kontinuerligt tankar och idéer med mina kollegor för att få deras input kring frågeställningar. Vi är ett bra team som hjälper varandra, säger David.

BAE Systems Bofors har cirka 480 anställda i Karlskoga. Samtidigt tillhör man en stor koncern med över 90 000 anställda världen över. Detta gör att den familjära känslan existerar i samklang med alla de fördelar som kommer med att tillhöra en internationell koncern.

– Jag har bland annat fått resa iväg på en vetenskaplig konferens i USA. Jag har även fått möjligheten att bidra till andras utveckling i form av handledning vid studenters examensjobb. Det är otroligt givande att hjälpa någon annan uppnå sin fulla potential, säger David.

BAE Systems Bofors lägger stor vikt vid att medarbetarna trivs och utvecklas på arbetsplatsen, vilket är något som märks tydligt enligt David.

– Om man vill så finns det mycket goda möjligheter till utbildning och vidareutveckling inom företaget. Vill man gå en utbildning så är det aldrig ett problem, det är oftast bara att säga till. Vi får dessutom vara med och utveckla helt nya idéer. Jag har faktiskt ett patent som väntar på godkännande just nu, berättar David.

David trivs väldigt bra i sin nuvarande roll men är inte heller främmande för att ta sig an nya utmaningar inom företaget framöver. Han vill dessutom passa på att skicka med en uppmaning till de som överväger att söka sig till försvarsindustrin som bransch men framförallt området ytterballistik.

– Jag vill dels specialisera mig ytterligare inom ytterballistiken, men kan även tänka mig att gå mot projektledarhållet om den möjligheten öppnar sig framöver. Tycker man om att utmana sig själv och verkligen vill sätta sin kunskap på spets, då är ytterballistik inom försvarsindustrin helt rätt område att söka sig till, avslutar David.