David Inglander - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

David Inglander

Redan under studietiden insåg David Inglander att han ville jobba med IT-säkerhet, och när han började på FMV:s Traineeprogram fattade han snabbt att han hamnat helt rätt.

David är ackrediteringshandläggare på Infrastrukturstaben, där han ser till att de system som FMV använder internt är godkända att använda ur säkerhetssynpunkt.

Foto: FMV

David Inglander

Redan under studietiden insåg David Inglander att han ville jobba med IT-säkerhet, och när han började på FMV:s Traineeprogram fattade han snabbt att han hamnat helt rätt.

– För mig var det viktigt att komma till en plats där man bryr sig om säkerhet. Säkerhet kan både kännas jobbigt och hämmande, och därför lägger man inte alltid de resurser man borde. Men på ett ställe som FMV tar man säkerheten på allvar.

Intresset för IT började redan i ung ålder, vilket fick David att börja plugga systemvetenskap på Linköpings universitet. Väl där upptäckte han att det var IT-säkerhet som lockade mest.

– Jag märkte ganska tidigt under studierna att det var just IT-säkerhet som intresserade mig. Vi läste en kurs i grundprogrammet som jag tyckte var väldigt intressant, och efter det valde jag alla kurser som fanns inom IT- och datasäkerhet.

IT-säkerhet är ett aktuellt ämne, men det är också ett område där den generella kunskapen behöver öka. Detta är precis vad som tilltalar David med yrket.

– IT-säkerhet blir allt viktigare och viktigare, och folk börjar inse det mer och mer. Att skapa medvetenhet och säkerhetstänk är något av en utmaning, men det är också det som gör det så roligt.

Började som trainee

Efter studierna sökte David in till FMV:s Traineeprogram för IT-säkerhet, något som visade sig vara en perfekt start på karriären.

– Det var ett väldigt bra sätt för en nyexaminerad att komma in i FMV. Det är en komplex verksamhet att sätta sig in i, allt från lagar och förordningar till alla förkortningar, men genom olika utbildningar fick vi snabbt en förståelse för vad det handlar om.

Utbildningar varvades med verksamhetsbesök och eget arbete. Allt det här gjorde att han snabbt blev bekväm både i yrkesrollen och på arbetsplatsen.

– Vi blandade med att vara ute där man skulle jobba, gå utbildningar inom IT-säkerhet och göra verksamhetsbesök på olika ställen – vilket var väldigt nyttigt.

När Traineeprogrammet väl övergick i anställning på FMV stod David väl rustad för att påbörja sin karriär inom IT-säkerhet.

– Redan under programmets gång började jag göra sådant som jag idag jobbar med, så övergången från Traineeprogrammet till själva arbetet var rätt sömlös.

Bidrar till ett säkrare Sverige

Idag jobbar David som ackrediteringshandläggare på Infrastrukturstaben, där han ser till att de system som FMV använder internt är godkända att använda ur säkerhetssynpunkt.

– Vi har en process som alla system måste gå igenom för att säkerställa att vi har ställt och uppfyllt rätt krav, så att vi kan ge okej på att det här är säkert att använda. Det är den processen som jag förvaltar tillsammans med mina kollegor. Sen är vi även en del av granskningsstegen där vi kontrollerar alla systemunderlag som kommer in.

Som ackrediteringshandläggare får han vara med och påverka från start till slut.

– I den roll jag har får jag vara med på hela resan, från att någon har en idé eller ett behov av ett IT-system till att det sen ska implementeras i verksamheten.

Teori varvas med praktik, och för David och hans kollegor är det viktigt att bidra till en ökad kunskap och medvetenhet om säkerhet.

– Det är en bra balans mellan olika arbetsuppgifter – att granska andras arbeten, vägleda och utbilda inom IT-säkerhet. För oss är det viktigt att man inte bara följer ackrediteringsprocessen, utan även förstår varför man gör det.

Det som gör jobbet till något mer är dock den meningsfullhet som han upplever, varje dag.

– Jag får vara en del av något större. Även om min grej som jag pysslar med är ganska liten i sig så är jag i förlängningen med och bidrar till ett säkrare Sverige.

Utvecklar och utvecklas

Genom Traineeprogrammet och sin första tid som anställd på FMV har David utvecklats massor i sin yrkesroll.

– Jag lär mig nya saker varje dag. När jag tänker tillbaka på hur det var när jag började så har jag lärt mig otroligt mycket, både om FMV i stort och inom IT-säkerhet.

Även om han själv fortfarande utvecklas har han stora möjligheter att påverka och bidra till utvecklingen av FMV.

– Jag är fortfarande väldigt ny inom området, men trots det är det inga problem för mig att komma med idéer och utvecklingsförslag. Jag känner att jag blir lyssnad på och har stora möjligheter att påverka hur vi jobbar.

Det här är också något som han vill skicka med till de som är nyfikna på FMV.

– Om du vill vara med på en häftig utvecklingsresa så är FMV helt rätt plats. Vi växer så det knakar och det pågår massvis av spännande projekt där du kan vara med och bidra.

Viktigast är trots allt den större uppgiften, och David avslutar med att konstatera:

– Jag upplever att jag gör skillnad här, att jag bidrar till någonting större. Det tror jag är svårt att känna lika starkt på andra ställen.