Adina Valjakka - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Adina Valjakka

Möt Adina Valjakka, före detta datatekniksstudent som gick från att skriva sitt examensarbete till att bli mjukvaruutvecklare och team leader på Combitech – på mindre än två år.

Adina Valjakka är mjukvaruutvecklare och team leader på Combitech.

Foto: Combitech

Jag hade inte så mycket erfarenhet av programmering eller mjukvaruutveckling överhuvudtaget innan universitetet. Före jag valde inriktning gick jag på ett par ”öppna hus” och insåg att datateknik var ett område i behov av mer arbetskraft, inte minst i Jönköpingsområdet där jag bor. Många arbetsgivare letar efter denna specifika kompetens.

Adina fick sin examen år 2022, och stod redo för att anta nya utmaningar! Hennes väg till Combitech började dock innan hon tog examen, när hon via LinkedIn letade möjligheter för masteruppsatssamarbete. En före detta universitetsstudent – ​​numera Combitech-anställd – hörde av sig. I arbetet med examensarbetet lärde Adina känna Combitech-kulturen, sina framtida kollegor och en känsla av hur livet efter universitetet kunde se ut. Hon nämner detta som en stor fördel som gjorde övergången från universitetet mycket bekväm:

Det var ett bra sätt att introduceras till arbetslivet! Och det här är något jag försöker behålla nu som anställd på Combitech – att arbeta nära praktikanter och studenter som skriver sitt examensarbete i samarbete med Combitech. Jag vill att de ska få en lika bra upplevelse som jag hade.

Examensarbetet ledde till anställning och Adina har idag en dubbelroll som Team leader och Embedded Software Developer. Hon och hennes team på fem arbetar med Saab Training and Simulation, inklusive utveckling av militära live-träningssimulatorsystem. I sin vardag leder hon sitt team genom den dagliga agendan, ser till att alla håller koll på sina att göra, tar upp problem som uppstår och tillsammans
förbättrar de konsekvent simulatorerna för idiotsäkra träningspass.

Att ge tillbaka

Förutom sina vardagliga arbetsuppgifter finner Adina ett djupare syfte med att ge tillbaka till eleverna genom Combitech Connect, och fördjupa sig i sina kunskaper genom Combitechs talangprogram. Vad är det här?

Combitech har ett talangprogram på två år som motsvarar cirka 10 % av Adinas arbetstid. På talangprogrammet får nyutexaminerade medarbetare gå olika kurser och dialogseminarier. De får också möjlighet att reflektera med sina kamrater, utbyta erfarenheter och nya insikter. Adina tillägger att Combitech erbjuder många olika vägbeskrivningar till programmet, och att längden och innehållet kan skilja sig från kontor till kontor, men i Jönköping går nästan alla nyutexaminerade programmet för att få ett försprång i sin Combitech-resa.

Combitech Connect är en mer praktisk anslutning till universitetet, genom studentmässor och andra employer branding-aktiviteter. Till exempel att delta och ställa ut på ”IGE-dagen” (Introduce a Girl to Engineering day) som arrangeras på Saab och VERA-dagen som arrangeras på Jönköping University.

Jag tycker om att vara en del av Combitech Connect och CTP! det är definitivt en bonus att få möjligheten att vara involverad i olika nätverk och utbyta erfarenheter. Det berikar min arbetstid.

Generellt erbjuder Combitech mycket ’frihet under ansvar’. Om du har ett ärende du behöver springa på arbetstid är det inga problem, så länge du sköter dina arbetsuppgifter och har tydlig kommunikation med ditt team. Det är väldigt flexibelt, jag upplever Combitech-kulturen som mycket tillmötesgående för mig och mina kollegors behov, både personliga och professionella.

När det kommer till syfte beskriver Adina sitt arbete som tillfredsställande. Både i betydelsen att ge tillbaka till nuvarande studenter så att de kan uppleva samma övergång till arbetslivet som hon gjorde, men också med tanke på effekten av hennes arbete i större skala. Hon kan se Combitechs syfte med Shaping a Smart and Resilient Society inbäddat i hennes dagliga arbete:

Jag tycker att det är helt bokstavligt, att jag genom mitt arbete är med och skapar ett motståndskraftigt samhälle på olika sätt. Eftersom vi jobbar mycket mot det militära bidrar det till samhället i stort. Det är skönt att ha en känsla av syfte på jobbet. Alla får inte ha det, och jag tar det inte för givet.

Vad ser du fram emot?

Jag har ingen aning om vad som väntar! Jag gillar var jag är just nu, men jag fortsätter att lära mig nya saker varje dag, och jag tror att kunskap kommer att sätta riktningen för min framtid. Det är en tröst att veta att det finns många olika möjligheter inom Combitech som jag har kvar att utforska, och jag känner att det finns utrymme att växa på många olika sätt.