Försvarsmakten inför två ansökningsperioder till officersutbildning från hösten 2025 - Försvarskarriär

Försvarsmakten inför två ansökningsperioder till officersutbildning från hösten 2025

Från och med hösten 2025 inför Försvarsmakten två årliga ansökningsperioder till Grundläggande officersutbildning (GOU). Genom att erbjuda fler tillfällen att söka och öka flexibiliteten för både sökande och förband, syftar förändringen till att göra det enklare att ansöka och effektivisera rekryteringsprocessen. Den nya modellen innebär att fler får möjlighet att söka och bidrar till en jämnare belastning på Plikt- och prövningsverket.

Från och med hösten 2025 inför Försvarsmakten två årliga ansöknings- och prövningsperioder till Grundläggande officersutbildning (GOU). Syftet med förändringen är att göra ansökningsprocessen mer flexibel och tillgänglig för både sökande och förband.

Ökad flexibilitet för både sökande och förband

Höstens ansökningsperiod riktar sig främst till anställda soldater, sjömän och gruppbefäl (GSS), medan vinterperioden i första hand vänder sig till värnpliktiga, civilanställda och tidigare grundutbildade som inte för närvarande är anställda i Försvarsmakten. Den nya strukturen ger fler möjligheter för individer att ansöka till utbildningen och gör det samtidigt lättare för Försvarsmakten att planera sina rekryteringsbehov.

Fördelar med två ansökningsperioder

Att erbjuda två ansökningsperioder per år innebär flera fördelar. Förutom att fler får möjlighet att ansöka, kommer den nya modellen att bidra till en ökad flexibilitet i Försvarsmaktens planering och en jämnare belastning på Plikt- och prövningsverket. Försvarsmakten ser det som en chans att bättre kunna möta rekryteringsbehoven och optimera ansökningsflödet.

Längre ansökningstid och antagningsbesked 2026

Ansökan till GOU öppnar samtidigt som ansökan till officersprogrammet vid Försvarshögskolan, men Försvarsmaktens ansökningsperiod är en månad längre. Antagningsbesked för båda perioderna kommer att meddelas under våren och sommaren 2026.

Genom dessa förändringar hoppas Försvarsmakten underlätta och effektivisera rekryteringsprocessen för att möta framtidens behov av officerare och kompetent personal inom försvarssektorn.