Medarbetarporträtt - Oliver Bexarve - Försvarskarriär
Medarbetarporträtt

Oliver Bexarve

Kriminalvården ser flera fördelar i sitt samarbete med Försvarsmakten om personal. Deras anställda får öva i ledarskap, får starkare självkänsla och kommer tillbaka med ny energi.

Oliver Bexarve

Genom att samarbeta med Försvarsmakten om personal kan Kriminalvårdens medarbetare, som Oliver Bexarve, regelbundet förbättra sitt ledarskap och öva på gruppdynamik.

Foto: Johan Strindberg

Oliver: Kriminalvårdare och gruppchef i hemvärnet

32-årige Oliver Bexarve har två utvecklande jobb samtidigt. Han är anställd som kriminalvårdare på anstalten i Österåker – men tjänstgör också regelbundet som hemvärnsman i Försvarsmakten.

Varje år lämnar Oliver anstalten tre till fyra gånger för militärövningar och skarpa insatser. Kriminalvårdens samarbete med Försvarsmakten om personal gör hans dubbla engagemang enkelt och smidigt.

För Kriminalvården är det glasklart varför de låter Oliver åka iväg: han utvecklas som kriminalvårdare, tar med sig kunskaper och insikter från övningarna, och kommer tillbaka med ny energi.

– Har man gjort något som man känner sig besjälad av är man mer på hugget, säger Kjell-Arne Sköldh, kriminalvårdschef på Kriminalvården.

Jobbet inom Kriminalvården ställer särskilt höga krav på kommunikation och förmågan att arbeta smart i grupp. Därför ser de en stor fördel i att ha anställda som regelbundet övar på ledarskap och gruppdynamik inom Försvarsmakten.

– Deras träning i att stärka samarbetsförmågan är väldigt gångbar i vår verksamhet och viktig för oss att bygga vidare på, säger Kjell-Arne Sköldh.

”Har alltid velat göra skillnad”

Oliver är klädd i blå uniform och en namnbricka med texten ”larmchef” när han sitter i ”villan” på Österåker där personalens lunchrum och utbildningslokal finns.

– Min drivkraft har alltid varit att göra skillnad. Det är därför jag gjort det här yrkesvalet och det är därför jag är med i Hemvärnet, säger han.

I Hemvärnet är Oliver gruppchef på Livgardet utanför Stockholm, något som innebär att han gjorde tre resor till sommarens skogsbränder för att bistå i släckningsarbetet.

– Jag kände att jag kunde göra en förändring för någon, att jag kunde hjälpa till, säger han.

När Oliver återvänder till Kriminalvården gör han det med kunskaper som han genast kan använda i sin roll som övningsledare på anstalten.

– Jag försöker plocka ut de delar jag tycker är bra och ta med mig tillbaka till min roll som övningsledare. Utan att skämmas stjäl jag så mycket jag kan av pedagogiken i ledarskapet, säger Oliver.

”Att kunna vara en trygghet är det största för mig”

Möjligheten att ha en fot i Kriminalvården och en annan i Försvarsmakten gör att Oliver får utlopp för sin viktigaste drivkraft i livet: att ta hand om sina nära och förbättra världen, för arbetskamraterna och för familjen.

Det gör honom också till en trygg kriminalvårdare med förmåga att lösa konflikter genom kommunikation, och till en anställd som tar väl hand om sina kolleger.

­– Det viktigaste för mig är säkerheten, att alla mår bra psykiskt och fysiskt. Att vara ett stöd och en trygghet för mina kolleger är det absolut största för mig. Det kanske låter naivt, men det här är mitt sätt att göra världen lite bättre samtidigt som det gör mig till en bättre person, även privat, säger Oliver.